OSTEOPOROSE
Hvorfor tage blodprøve for Osteoporose?
En blodprøve for osteoporose belyser mulige årsager til knogleskørhed og kroppens knogleomsætning. Selvom en blodprøve ikke decideret diagnosticerer osteoporose (sker typisk med en knoglescanning, f.eks. en DEXA-scanning), så kan blodprøver give vigtig information om, hvad der kan ligge bag sygdommen, eller om der er ubalancer i kroppen, som påvirker knoglerne.
Gode grunde til blodprøver ved mistanke om osteoporose:
-
Udelukke andre sygdomme: Visse sygdomme kan give knogleskørhed, f.eks. stofskiftesygdomme, nyresygdomme eller visse hormonforstyrrelser. Blodprøver kan hjælpe med at identificere disse.
-
Måle kalk- og D-vitamin-niveauer: Calcium og D-vitamin er vigtige for knoglestyrken. For lave værdier kan føre til svage knogler.
-
Tjekke knogleomsætningsmarkører: Der findes bestemte stoffer i blodet, som fortæller noget om, hvor hurtigt kroppen nedbryder og opbygger knoglevæv. Det kan give et billede af, hvor aktiv sygdommen er.
-
Evaluere behandling: Hvis en patient allerede er i behandling for osteoporose, kan blodprøver monitorere behandlingens effektivitet.
Blodprøver ved osteoporose stiller ikke diagnosen, men til at:
-
Finde årsagen til knogleskørheden
-
Sikre korrekt behandling
-
Udelukke andre sygdomme
Du kan få udført en DEXA-scanning hos VIPPA
En DEXA-scanning (Dual-Energy X-ray Absorptiometry) bruges primært til at måle knoglemineraltætheden (BMD), altså hvor stærke og tætte dine knogler er. Den bruges især til at:
-
Diagnosticere osteoporose (knogleskørhed)
– For at se om en person har svage knogler og dermed højere risiko for knoglebrud. -
Vurdere risiko for knoglebrud
– Hvis man har lav knogletæthed, er risikoen for brud højere – fx i hofte, ryg eller håndled. -
Følge udviklingen over tid
– For personer i behandling for knogleskørhed bruges DEXA til at sikre, at behandlingen virker. -
Måle kropssammensætning (i nogle tilfælde)
– Fx andelen af fedtmasse, muskelmasse og knoglemasse. Det bruges tit af atleter, bodybuildere eller i forskningsprojekter.